דלג על
בן ממשיך
בן ממשיך – במשקים החקלאים המושג "בן ממשיך" ה ינו הבן שמעבד את המשק יחד עם הוריו, ולאחר מלאת ימיהם יהיה הוא לבעל הנחלה במקומם.
המינוח " בן ממשיך " , השתרש ותפס לעצמו אחיזה בלקסיקון ההתיישבותי, במשמעויות רבות: קבלת זכות לחברות באגודה, העברת הזכויות בנחלה לאחד הילדים שנבחר ע"י ההורים, הבן שבונה בית מגורים נוסף בנחלה, הבן שמקבל מגרש בהרחבה, הבן שנבחר לקבלת הקצאת נחלה נוספת באגודה, ועד למשמעות הרווחת והיא הצהרת הורים על בחירת אחד הילדים לממשיך דרכם במשק וחתימתם על מסמכי התחייבות ומינוי של בן ממשיך, באמצעות הסוכנות והאגודה.
הייטיב להגדיר את הבן הממשיך כבוד השופט י' אנגלרד במסגרת ע.א 1108/98 :
"שוב נקרא בית משפט זה לדון ולהכריע במוסד של "בן ממשיך" במשק, שטיבו המשפטי כעין כוי, שהוא, כידוע, בריה בפני עצמה שלא הכריעו בה חכמים אם מין בהמה היא אם מין חיה היא (חולין פ, א). הוא המצב לגבי זכויותיו של "בן ממשיך", שלא נתבררה מהותן המשפטית, אם קניין, אם חיוב, אם יצור כלאיים"
על פי ההגדרה המופיעה בתקנה 3(א) לתקנות האגודות השיתופיות (חברות) תשל"ג -1973 , מדובר בבן אחד בלבד (או בנכד אחד), המחזיק בנחלה בעצמו או מכוח התחייבות בלתי חוזרת של הוריו או מכוח ירושה במשק חקלאי .
גזירת הבלעדיות של מוסד ה"בן הממשיך'" נועדה לפקח על זהותו והתאמתו של המבקש לקבל זכויות במשק ולמנוע פיצול נחלה, אלא שככל שהיא נוגעת ליחסים בין בני משפחה, היא מתנגשת עם רצונותיהם הטבעיים של הורים, בעלי זכויות במשק, להוריש לילדיהם ולמשפחתם את חלקם – קרקע ומבנים, לאחר שיגיעו לאריכות ימיהם, בלי ליצור חיכוכים ומדונים בין בני המשפחה שיש חשש כי ילוו בסערת רגשות ובשימוש בכלים משפטיים, שלא לצורך.
למינוי של בן ממשיך בנחלת ההורים, השלכות הרות גורל על כלל התא המשפחתי, על זכויותיו של הבן הממשיך והוריו בנחלה לאחר המינוי ובעקבותיו.
קיומה של התחרות בין הבן הממשיך לאחיו עוד בחיי ההורים, מייצרת מתחים ויריבויות בין האחים, אשר מביאים לא אחת לפירוק התא המשפחתי ולסכסוכים ממושכים בבתי משפט והוצאות כספיות בגין ייצוג משפטי.
המלצתנו היא, כי בטרם מחליטים על מינויו של בן ממשיך, רצוי לקבל ייעוץ משפטי בנוגע למשמעות המינוי הנוגעת לכל מושב ומושב באופן שונה, להבין את ההשלכות שיש למינוי על כלל המשפחה ועל ההורים בפרט, ההשלכות הכלכליות על המשך הפעלת המשק החקלאי, ההשלכות על מעמד הזכויות באגודה השיתופית, ומובן כיצד המינוי מתיישב עם רצון ההורים לחלק את נכסיהם בין ילדיהם בעתיד במסגרת הירושה.
קבלת החלטה מושכלת לאחר קבלת ייעוץ משפטי מקצועי ולאחר שהוצגו בפני ההורים מכלול האפשרויות הקיימות בפניהם, עשויה לחסוך לבני המשפחה הוצאת כספים בעתיד, יריבויות בין אחים, כעסים ומלחמות מיותרות בתוך התא המשפחתי.
למשרדנו הכלים והידע המקצועי הייחודי בתחום זה, מתן ייעוץ משפטי להורים ולבני המשפחה אודות האפשרויות הניצבות בפניהם בטרם המינוי על מנת לענות על צרכי ההורים והבן הממשיך כאחד.
כמו כן, למשרדנו פתרונות על מנת שיהא ניתן להגיע מבעוד מועד להסכמים תוך משפחתיים אשר יאפשרו את מינויו של הבן הממשיך בנחלה, בד בבד עם מתן פיצוי הולם ליתר האחים ושמירת זכויותיהם של יתר האחים בנחלה.
כמו כן, מטפל משרד עו"ד
Banners
דלג על Banners