דלג על
הסכם חכירה לכל בעל נחלה!
גלעד שרגא, משרד עורכי דין ונוטריון
מה שנראה בהתחלה כהצטרפותם של עשרות בעלי נחלות בלבד, הפך למאות בקשות המוגשות באופן וולונטרי לרמ"י מידי שנה ע"י בעלי נחלות אשר גילו את ההטבות הגלומות בהצטרפות להחלטות ושדרוג מעמדם, ומעוניינים להספיק לעשות זאת כל עוד המחיר שנדרש לשלם עדיין בהישג יד.
בעקבות ההחלטות של רשות מקרקעי ישראל התאפשר לכל בעל נחלה לעגן את זכויותיו בנחלה, להוון את הזכויות, לקבל הסכם חכירה ישיר מול רשות מקרקעי ישראל והכל במטרה לשדרג את מעמדם הקנייני והמשפטי של בעלי משקים חקלאיים.
קבלת הסכם חכירה ישיר לבעל הנחלה והאפשרות לרשום את הזכויות בטאבו, מחזק את הזכויות הקנייניות ללא צורך "בתיווך" של האגודה ומגדיר בצורה ברורה מה הן זכויותיו של בעל הנחלה, וכיצד יוכל להוריש את זכויותיו, להעבירן במתנה או למוכרן.
אז מה מרוויחים מהליך ההצטרפות?
- חלקה א' של הנחלה תוחכר ע"י רמ"י בהסכם חכירה אישי למתיישב ל- 4 תקופות מתחדשות של 49 שנה כל תקופה, כך שבסך הכל מדובר על תקופה של 196 שנה.
- במושבים בהם קיים תצ"ר (תוכנית לצורכי רישום), ניתן יהיה לרשום את חלקה א' של הנחלה בטאבו.
- ביטול הדרישה לרצף בין דורי כך שניתן יהיה לבנות בשטח המגורים של חלקה א' 3 יחידות מגורים, בהם יוכלו להתגורר החוכר וקרובו ויתאפשר מימוש היקף הבניה הבסיסי - 375 מ"ר במספר יחידות דיור ובגודל כפי שיקבע בתב"ע.
- מתן אפשרות להגיש בקשה לפיצול מגרש מגורים משטח הנחלה.
התנאים להצטרפות:
עבור ההצטרפות להחלטות דורשת רמ"י כי בעל נחלה יעמוד בתנאים בסיסיים:
- הסדרת כל השימושים הקיימים בנחלה באופן חוקי והסדרת כל השימושים החורגים ככל ואלו קיימים.
- הגשת מפת מדידה ובה פירוט כל הבני והנטוע בחלקה א' של הנחלה.
- תג מחיר - חובת תשלום דמי חכירה בשיעור 3.75% מערך הקרקע של חלקת המגורים.
הסכם חכירה המשנה את דיני ההורשה
בעבר, זכויות של בעל נחלה ינקו את כוחם מהסכמי המשבצת של האגודות, וברמ"י נהגו לכלול בהסכמי המשבצת סעיף ייחודי אשר קובע כיצד יש להתייחס לירושת המשק החקלאי לאחר פטירתו של חבר האגודה.
הסעיף אשר התייחס להורשת הנחלה במרבית הסכמי המשבצת הקיימים בישראל הינו - "נפטר אחד מיחידי בני הזוג שהינם חברי אגודה המחזיקים במשק והניח אחריו בן זוג – תעבורנה כל זכויות השימוש שלו במשק לבן זוגו בלבד וזאת אפילו אם הניח המנוח ילדים ביחד עם בן הזוג".
במסגרת הסכם חכירה החדש שיחתם מול רמ"י, המכונה חוזה חכירה לדורות, שונתה הוראת הירושה לגבי בני זוג ותותאם לדיני הירושה החלים גם במגזר העירוני, כך שבפטירת החוכר תעבורנה כל זכויותיו בנחלה ליורש על פי דין (כפי שנהוג במגזר העירוני).
כמו תמיד הראשונים שהסכימו להצטרף לתהליך זכו והצליחו לקבל את ההסכם החדש תוך מס' חודשים ולשלם דמי הצטרפות נמוכים משמעותית.
כיום, משך התהליך, אם אין כל מניעה משפטית והנחלה מוסדרת, אורך כשנתיים פרק זמן שצפוי להתארך ככל ויצטרפו עוד בעלי נחלות שיבקשו לקבל הסכם חכירה חדש מול רמ"י.
ההמלצה שלנו היא להזדרז ולהצטרף להליך שישדרג משמעותית את זכויותיכם בנחלה, זו לא שאלה של כדאיות, זו רק דחיינות.
אנו במשרד מלווים את ההתנהלות מול רמ"י ורשויות המס לכל אורך הדרך, עד לקבלת הסכם חכירה חתום וחוסכים מכם את "ההנאה" הכרוכה בכך.
זה אומנם עולה כסף אבל שווה זהב!
Banners
דלג על Banners