דלג על
חברים ומזכירים באגודות היזהרו בדבריכם!
החיים במסגרת אגודה שיתופית, יוצרים לא אחת מערכות יחסים בינאישיות בין חברי המושב וקיומה של מעורבות חברתית בין אם נרצה ובין אם לאו.
היותם של חברי האגודה קבוצה סגורה אשר אמורה לנהל יחדיו חיים משותפים ולקבל החלטות אשר תחייבנה את כל חברי האגודה והבאים בשעריה, יוצרת לא אחת מתחים מחלוקות ויריבויות בין החברים ובין המשפחות המתגוררות במושב אשר עלולות לגלוש גם לתחום הפלילי בחוסר תשומת לב.
לוח המודעות אשר מוצב באגודה, במועדון ובמכולת שימש משך עשרות שנים ככלי התקשורת הבלעדי באמצעותו הועברו ההודעות בין וועד האגודה לחברים, ולא אחת שימש לוח המודעות גם להעברת מסרים הדדית בין חברי האגודה בעתות בחירות או בטרם קבלתן של החלטות הרות גורל.
לאחרונה, הובאה בפני בית המשפט תביעת לשון הרע על מעשיו של מזכיר אגודה שפורסמו בקרב כלל חברי האגודה כהכנה לאסיפת חברים ושנועדה לפגוע בסיכוייהם של מועמדים לחברות להתקבל כחברים באגודה.
בני זוג שניסו להתקבל לאגודה הגישו תביעת לשון הרע כנגד מזכיר האגודה, בטענה שהמזכיר כינה אותם כסכנה לאגודה וכמי שמבקשים להשתלט על אדמות האגודה.
בני הזוג ביקשו להתקבל לחברות באגודה אולם האגודה פסלה את מועמדותם.
לאור זאת עמדו על כך בני הזוג שהחלטת האגודה תעשה לאחר קיומה של הצבעת חברים. בטרם התכנסה אסיפת החברים לדון במועמדות ולקבל החלטה בעניין, תלה מזכיר האגודה מודעות על לוחות המודעות וחילקן בתיבות הדואר של חברי האגודה מובו האשים את המועמדים להתקבל לחברות באגודה בנסיון השתלטות על נכסי האגודה.
אסיפת החברים התכנסה והחליטה שלא לקבל את המועמדים ולדחות את בקשתם. ואולם, בעקבות פעילותו של המזכיר, חשו המועמדים נרדפים ומושמצים ושלא בנוח מבחינה חברתית ונאלצו בסופו של יום לעזוב את מגורים במושב (מושב בו התגוררו במשך 20 שנה).
חוק איסור לשון הרע אוסר להשפיל אדם בעיני הבריות אולם מאז חקיקת החוק בשנת 1965, הוא הורחב ותוקן וכיום הוא מתייחס גם לשידורי רדיו וטלויזיה.
בעיניו של בית המשפט השאלה האם היתה הוצאת דיבה תלויה בקבוצת הייחוס, קביעת אומדן עוצמת הפגיעה נעשה מבחן "האדם הסביר", האם אדם סביר מהיישוב היה נעלב או נפגע מהאמירה שיוחסה למוציא הדיבה. לאור העובדה שאין הגדרה ברורה מיהו "האדם הסביר" נתונה לשופט האפשרות לצקת לתוך המונח "האדם הסביר" את השקפת עולמו והפרשנות האישית שמגיעה מעולמו הפנימי של השופט.
בית המשפט קיבל באופן חלקי את טענות התובעים וחייב את מזכיר האגודה בתשלום של 42,500 ₪ . בית המשפט פסק, כי אכן אמירותיו של מזכיר האגודה כנגד התובעים על כך שהם מנסים להשתלט על נכסי האגודה, עשויות להתפרש ע"י צד שלישי כמעשים אסורים שאינם מוסריים דבר שאכן הוביל לגילויי שנאה כלפי המועמדים.
השופטת נמנעה לאשר את מלוא סכום התביעה אותו דרשו התובעים בשל כך שהתובעים לא הצליחו להוכיח שאכן נגרמו להם נזקים בפועל ושעזיבתם את המושב אכן נגרמה כתוצאה מדברי לשון הרע ע"י מזכיר האגודה.
אנו עדים לתופעות מעין אלו במיוחד בטרם קיומן של מערכות בחירות באגודה והפצתם של פליירים ע"י מי מהצדדים המעוניינים לעדכן את כלל חברי האגודה אודות "קורות החיים" של יריביהם או בדיוורים שנעשים לכל חברי האגודה במדיה האינטרנטית וברשות החברתיות.
ברצוננו להדגיש, כי לשון הרע יכול להיעשות לא רק כתוצאה מפרסומם הדברים בלוח המודעות אלא גם באמצעות פרסומם בקבוצות הוואטסאפ, הפייסבוק ובכל כלי תקשורת אחר.
בית המשפט הוא שיקבע בסופו של יום האם באמירה שנאמרה או נכתבה יש משום פגיעה או הוצאת דיבה.
Banners
דלג על Banners