דלג על
הסכם ממון
בעבר, היתה קיימת נטיה שלא לעסוק בנושא של עריכת "הסכם ממון" בין בני זוג בטרם הנישואים, בודאי ובודאי כאשר המדובר בשני בני זוג צעירים אשר חווים את התקופה המרגשת והרומנטית בחייהם.
ברור הדבר שעצם העלאת הנושא או השאלה בין בני הזוג, האם נערוך הסכם ממון בינינו? יוצרת תחושת חוסר נעימות, ומלווה בדרך כלל ברגשות מעורבים ורצון להימנע מהעלאת הנושא של מה יקרה אם חס וחלילה ניפרד? ולמה בכלל לעסוק בשאלה של פרידה בשלב הכי יפה בחיים?
אכן, כאשר שני בני הזוג מתחילים את חייהם המשותפים מנקודת מוצא כלכלית זהה, ההנחה הרווחת היא כי במידה ויחסיהם יעלו על שרטון בבוא היום, הגיוני הדבר, כי הם יחלקו שווה בשווה את כל רכושם אשר נצבר במהלך שנות חיים המשותפות, ומשכך עריכתו של הסכם ממון אינה מחויבת המציאות.
בשנים האחרונות, חלה עליה במודעות הציבורית לצורך בעריכת הסכם ממון אשר נבעה ממספר סיבות:
-
עליית שיעור הגירושין בישראל - אחד מכל שלושה זוגות הנישאים עתידים להתגרש.
-
נישואים מאוחרים - גיל הנישואים גבוה מאשר בעבר, והצדדים מגיעים לחתונה עם כסף ורכוש שצברו במהלך השנים.
-
נישואים שניים - קיים כבר תא משפחתי שאליו מצרפים בן זוג אולם לא רוצים לפגוע ברכוש ו/או במתנות ו/או בירושה שקיבל אחד הצדדים ממשפחתו.
בעוד שבקרב הציבור הרחב ההמלצה לעריכת הסכם ממון הוכיחה את עצמה בעת פקיעת הקשר בין בני הזוג וחסכה לצדדים סכסוכים ומחלוקות, הרי שהצורך בעריכת הסכם ממון נכון ומחויב, על אחת כמה וכמה, כאשר המדובר בבני זוג שאחד מהם הינו בעל זכויות במשק חקלאי או נחלה.
מורכבות הזכויות במשק חקלאי ואופן העברתן בין אם בחיים ובין לאחר פטירה, כמו גם סוגיית הבן הממשיך והמגורים המשותפים של הורים וילדים באותה נחלה מחייבים עריכת הסכם ממון בין בני זוג ביחס לזכויות בנחלה.
המקרים הנפוצים בהם נערך הסכם ממון בין בני זוג במגזר החקלאי הינם:
-
אחד מבני הזוג עתיד לרשת זכויות בנחלה מהוריו.
-
אחד מבני הזוג מונה בן ממשיך בנחלה.
-
אחד מבני הזוג קיבל זכות לפיצול נחלה .
-
אחד מבני הזוג מתעתדים לבנות בשטח הנחלה של ההורים את בית מגוריהם.
-
קיומה של מערכת יחסים זוגית ללא נישואין (ידועים בציבור).
ייחודו של ההסכם מכוחו מוענקות זכויות במשקים חקלאיים, ועל פיו מועברות זכויות במשק חקלאי אגב ירושה, קרי - הסכם המשבצת, מחייב הגנה על בעל הזכויות המעוניין להינשא בשנית ו/או לקיים מערכת זוגית חדשה, מבלי שהדבר יפגע ביכולת שלו להותיר את הזכויות במשק החקלאי / בנחלה, מחוץ למסגרת הנכסים והרכוש המשותף במערכת הזוגית החדשה.
כניסה למערכת יחסים זוגית של בעל זכויות בנחלה, ללא עריכת הסכם ממון מתאים, "מעמידה בסיכון" את כל הזכויות בנחלה ולמעשה בפטירתו של בעל הזכויות יועברו כל הזכויות לבן הזוג החדש גם אם נערכה צוואה המורה אחרת!
הורים רבים המבקשים להעניק לבן/בת את הזכויות בנחלה במתנה או למנות את הבן/בת כבן ממשיך בנחלה, מתנים את הענקת המתנה או מינוי הבן הממשיך בעריכתו של הסכם ממון בין בני הזוג, אשר יגדיר את מערכת הזכויות בין בני הזוג במקרה של פטירה, פרידה ופקיעת הקשר.
קיימים מספר סוגים של הסכמי ממון הנערכים על ידי משרדינו:
-
הסכם ממון לפני נישואין.
-
הסכם ממון לאחר נישואין.
-
הסכם ממון לידועים בציבור.
הסכם ממון שנערך בצורה נכונה מקצועית וזהירה, יגן על האינטרסים של כל הצדדים בצורה מאוזנת, וימנע חיכוכים וסכסוכים עתידיים בין הצדדים.
אנו עורכים במשרדנו את הסכמי הממון מתוך רגישות מירבית לסיטואציה העדינה בה מצויים בני הזוג לפני חתונתם, או במסגרת נישואים שניים, ויחד עם זאת אנו פועלים לשמור על האיזון הראוי באינטרסים של הצדדים, ובכך למנוע מתחים וחששות המצויים מתחת לפני השטח בין בני הזוג ומצד ההורים.
הניסיון מלמד שהתייחסות נכונה ומקצועית לעריכת הסכם הממון קודם הנישואין או כניסה למערכת זוגית חדשה, במיוחד כאשר בין הנכסים קיימות זכויות במשק חקלאי, מונעת תסבוכות מיותרות בעתיד, לבני הזוג ולכל בני המשפחה המתגוררים בנחלה.
מנסיונינו בתחום המושבים, מינויו של בן ממשיך והורשת משקים ונחלות , אנו מודעים לחשיבות העצומה הקיימת לעריכת הסכם ממון קודם נישואין, על מנת להבטיח, כי אכן בעתיד יועברו הזכויות למי שאכן הכוונה היתה להעבירן אליו ומבלי שהזכויות בנחלה ימצאו דרכן אל מחוץ למשפחה.
דווקא במשקים חקלאיים, בהן ניתן לבנות יותר מיחידת מגורים אחת על המשק, אולם לא ניתן למכור חלקים מתוך המשק, כי אם את כל המשק כמכלול אחד, קיימת חשיבות לעריכת הסכם ממון.
אין ספק שעצם התהליך הכרוך בעריכת הסכם ממון יכול להיות מלווה בחוסר נעימות בין בני הזוג ויש צורך לגשת לתהליך זה מתוך ראיה כללית של טובת שני בני הזוג ולא בצורה חד צדדית.
הסכם ממון אמור להיות מותאם לצרכים האישיים והמשפחתיים של בני הזוג ולמערכת הזוגית הקיימת ביניהם, על מנת שההסכם יהיה מאוזן, הוגן וצופה פני עתיד.
במיוחד נכון הדבר בהסכמי ממון הנערכים ביחס לזכויות בנחלה ומשק חקלאי, בהם על הסכם הממון להכיל מנגנונים משפטיים אשר יאפשרו לשני בני הזוג להרגיש עם ההסכם מספיק בנוח, כדי שיפיג את חששותיהם של שני בני הזוג.
ראיון שנערך עם עו"ד גלעד שרגא בנושא עריכת הסכם ממון:
Banners
דלג על Banners